onsdag 1 oktober 2014

140913 Sista seglingen för säsongen

Ring som gick av
Säsongen börjar lida mot sitt slut, men vi åkte ut på en sista tur innan det är dags att förbereda inför torrsättningen.
De lovade lagom vind, ca 6-7 m/s från NO, så vi tänkte ta den vanliga rundan runt Ornö. Bra tryck i halvvinden på Gålöfjärden mot Havtornsudd och Greyhound svarade bra med drygt 13 knop. När vi rundade udden blev det en djup slör i lite svagare vind. Nu åkte gennakern upp som vi börjar få kläm på. Pyssegling ner till Rumpudden där gennakern nästan inte fyllde. Orkade dock inte skära så mycket för att få högre fart, men då också gippa ett par gånger. Nästa år ska vi gippa mer för att få in tekniken bättre.
Tanken var att åka vidare söder ut efter Rumpudden till Ståtbåden för att kunna åka lite längre med gennakern, men vinden vred sig mot norr så vi fick plattläns efter Rumpudden. Då tog vi ner och satte sedan kurs mot Långbäling. Ett skönt ben där det bara var att åka med så vi passade på att luncha. Ju närmre Långbäling vi kom, desto mer vred det mot, mot NO. Sista biten, efter Varnöbergen, blev det kryssbog, men vi klarade sundet utan att behöva slå tack vare att vi kunde vinna lite höjd när vindbyarna kom.
Efter sundet var det kryss som gällde och vi tog ett rev direkt. Båten gick ovanligt fort tyckte jag, drygt 10 knop på kryssen brukar vi normalt inte hålla.
När vi kom upp till Notholmen var det dock slut på det roliga. Efter ett slag och skotning sa det bara PANG och focken började sacka i förlikhet. Har fallet släppt? tänkte jag, men det hade det inte gjort. Då befarade jag att seglets ögla som man hissar i hade gått sönder. Lika bra det, måste ändå ha ny fock till nästa år. Vi la oss på läns med bara storen och tog ner focken. Då visade det sig att trissan som tillhör rullfocksystemet som man hissar upp seglet med hade gått sönder. Tur i all eländighet att det hände på den sista resan. Synd att det händer över huvud taget bara.
Resan hem gick vi norr om Björkö. Det gick ok att kryssa med bara storen. Jag var rädd att båten skulle lova upp hela tiden, men om man skotade ner seglet lite i lä och gick lite lägre mot vinden fungerade det bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar