söndag 13 augusti 2017

170811 GBK70 - Brunskär

Åkte ut över dagen för att ta vara på en fin dag innan ostadigare väder väntar. Mamma och pappa var inne på samma spår så vi bestämde oss för att ses på Klacken med varsin båt. Det passade bra då vi ville pröva att ankra upp diagonalt med spetsen på ett sidoskrov mot berget och fästa ankaret längst bak på det andra sidoskrovet.
Från Gålö till Jungfrun fick vi SV och snudd på plattläns. Senare delen av Jungfrun ner mot Mörtö-Bundsön vred sig vinden mot S och ökade, så det blev härligt tryck i lådan och farter runt 15 knop. Bakom Mörtö-Bundsön rullade vi in focken lite då vinden skulle bli mer förlig på Norrfjärden. Det blåste dock mindre här, men norr om Villinge ökade vinden igen så vi ångrade inte att vi minskade segelytan. Efter Boskapsön tog vi ett slag för att komma in nedanför Ytterrevet och tog sedan ner seglen.
Mamma och pappa hade startat tidigare, så de var redan framme. Vid Klacken låg det dock en annan båt, så de hade lagt sig på Brunskär. Väl där var det lite om och men att ankra upp, men tillslut kom vi till ro.
Det var sådär att ligga där. Det drog lite från udden och i och med att Greyhound inte har något som sticker ner i vattnet fladdrade hon runt som en vante. Jag fick sätta dit ett spring åt vardera hållet och då blev det lite bättre. Lite svårt att komma iland från spetsen på sidoskrovet var det också. Felet var att jag inte gick med sidan av spetsen mot berget, utan rakt på. Skulle ha vridit båten mer och sedan fäst ankarlinan längst ut på armen istället för en knap bakom sittbrunnen. Skall också införskaffa en steg-fender som jag hänger så långt fram som möjligt för att underlätta att komma av och på båten.
Efter lunch och lite fika åkte vi hem igen på kvällskvisten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar