måndag 13 maj 2019

190512 Påmastning

I ett led att få klart båten till Onsdagsseglingen den 15/5 mastade vi på masten idag söndag kväll. I och med att stora kranen fortfarande inte var lagad prövade vi med lilla kranen. Efter att ha varit ute på morgonen och mätt trodde jag att det skulle gå, så vi gjorde ett försök. I värsta fall skulle vi iaf ha klätt masten och gjort den klar för stora kranen när den blir fixad.
J hade andra åtaganden, så pappa hjälpte mig med masten. Ta fram den och klä den gick som en dans, trots en liten regnskur. När allt var klart rullade vi masten till kranen för att se om det skulle gå att få på den på plats.
Det visade sig att masten inte alls är gjord för lilla kranen. Vanten är fasta och de tog emot kranens konstruktion. Förstaget fick vi på relativt lätt, men sen var det svårt att få ner masten i mastfoten då masten var vriden pga att vanten tog emot kranen. Tillslut och efter mycket om och men vred vi båten för att få ner masten ordentligt. När väl det var gjort gick det enkelt att räta upp masten och sätt fast akterstagen.

Lilla kranen kommer bara användas igen i yttersta nödfall. Det går om man bökar lite, men det sliter väldigt mycket på riggen. Bättre att vänta på att stora kranen blir lagad om den skulle gå sönder igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar