onsdag 21 juni 2017

170617 12-timmars ensam

Båtens distans vilket stämmer väldigt bra med punkdistansen 48,9 nm
Inga hissnande farter denna gång
Då har vi betat av den årliga tävlingen 12-timmars Ensam i Svenska Kryssarklubbens regi. Starten gick vid St Rotholmen och i början blåste det nära på 0 m/s. Jag lyckades efter lite om och men ta mig ner mot Rumpudden där jag hittade lite kårar med vind som jag kunde ta mig ner till Varnöbergen på. Här vred vinden från N till S och sedan till NO, så jag fick kryssa genom Långbälingssundet. Efter att ha passerat Gålkobb stod sig den NO-liga vinden, så jag begav mig ut mot Borgsbredan. Det blåste rätt konstant ute på havet så jag fick en lugn och fin resa. Efter Borgsbredan tänkte jag ta mig tillbaka till Långbäling, men vinden kantrade nu mot SO, så jag fick ändra planerna och siktade istället mot Aspskär på Norrfjärden. Nu gjorde jag det enda egentliga misstaget genom att gå på insidan Fjärdlång. Här tog vinden slut och jag fick sakta, sakta segla ut med Fjärdlångs strand till inloppet till Mörkviken där vinden kom tillbaka. Jag skulle givetvis åkt på utsidan av Fjärdlång där den nya SO-liga vinden fanns hela vägen.
Efter Aspskär åkte jag upp till Högskeppsskär (norr Långviksskär). Nu vred sig vinden lite på S-SV, men fortsatte ändå som jag tänkt även om vindvinklarna inte blev optimala. Väl framme vid Högskeppsskär började tiden rinna iväg, men jag trodde att jag skulle hinna ut på havet till Södergrund ändå och gick på den linjen. Här ute var det rätt bra med vind och fick en fin resa med stadiga 9 knop på loggen på väg in igen. Efter Södergrund siktade jag på Boskapsön nära Nämndö för att sedan gå mot målpunkten vid Norrviken på Storön (Runmarö). Det blir lite dåligt med vind bland öarna och en plattläns på slutet gjorde att jag blev en kvart försenad i mål. Helt OK.
Trots den lite klena vinden blev det en väldigt fin dag på sjön. Lite kontraster från förra året då det regnade konstant och blåste mer än bra.

Man får bara tillgodose sig de fasta distanserna mellan punkterna, den sk punkdistansen. I år fick jag ihop 48,9 punkdistans. Iom att jag var en kvart sen fick jag dra av 2.0 distans, så tillgodoräknad punktdistans blev 46,9. Med ett SXK-tal på 1,58 blev det summa summarum 29,7 korrigerad distans vilket jag vann på. Tvåan fick korrigerad distans på 28,5, så det var tight i år.

Alla resultat och dokument kommer att finnas/finns på seglingens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar