onsdag 2 maj 2018

180501 Masten på plats

Efter mycket om och men kom till slut masten och alla fall på plats. Det började annars väldigt bra med att vi fick ut masten från skjulet på ett bra och enkelt sätt. Byta ut alla linor till fall gick också bra ända tills sista fockfallet. Då åkte linan in i masten så vi inte kunde trä igenom fallet. Vad göra? Vi försökte använda de andra fallen för att se om vi kunde trä igenom en lina igen mha dom, men blocket som fockfallet går runt sitter i en box i masten, så man ser inte de andra fallen. Enda sättet är att trä in en lina i masten när den står upp och låta tyngdlagen hjälpa oss.
Vi gjorde klart master för att sättas på plats, men när vi hade kört in båten och var redo för lyftet hade vinden ökat så mycket att mastkranen inte stod stilla. Det blåste då 13 m/s i byarna. Det var bara att köra tillbaka masten, parkera båten och vänta till nästa dag.
Nästa dag hade det mojnat rejält. Nu blåste det ingenting. Nu gick också allting mycket bättre igen. Påmastningen gick som en dans, den gamla mastkranen blev ledig så fort vi hade mastat på klart, plattformen uppe i den gamla mastkranen var i perfekt höjd för att jobba med fockfallet och vi fick ner linan till botten av masten på ett enkelt sätt mha en tyngd vi lånade av mamma. När linan var på plats kunde vi äntligen trä igenom fockfallet igen och masten var komplett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar