lördag 2 maj 2015

150501 Påmastning klart

Fredagen innan andra sjösättningshelgen på klubben var 1:a maj, så vi passade på att masta på. Dåligt väder gjorde att det inte var någon trängsel till mastkranen. När vi skulle plocka fram masten kom mamma och pappa förbi och hjälpte till. Det var lite bökigt att ta fram master då klubben har lagt en stor grushög mitt för gången där vi brukar rulla ut masten. Med hjälp av gemensamma krafter, bockar och mastvagn fick vi till slut ut masten och kunde rulla ner den till plan för att hänga på alla saker.
Masten tvättades, fall träddes i, backstag sattes fast, vindvisare skruvades på plats och flaggor hissades upp. Allt gick som på räls. Vindexen skruvade vi fast ordentligt den här gången. Förra året vilade den bara ovanför skruven man sätter fast vindexen med.
Efter att ha hämtat båten var det dags för lyftet. Vi satte ner masten lugnt och fint och tog sedan tag i det bökiga förstaget. Först gick det inte att få till det då masten lutade för mycket framåt så trycket på förstagsinfästning blev för stort. Då satte jag fast ena backstaget på den sidan som masten lutade åt och kunde då försiktigt resa masten upp med kranen. Då gick det lättare.
Efter att båda backstagen var fastsatta drog vi ner alla fall till sittbrunnen, monterade backstagssträckare och åkte tillbaka till bryggan.
Det tar längre tid än vad man tror när man mastar på. En hel dag får man räkna med. Synd att det regnade lätt till och från. Annars var det rätt så behagligt i luften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar