söndag 27 september 2015

150912 Ornö runt

Sista resan för säsongen. De lovade friska vindar från SO på 9-10 m/s, så vi tänkte att en Ornö runt skulle vara en fin avslutning på säsongen. Vi hade ju inget 1:a rev i storen längre, så det blev en liten chansning, men iom SO:en skulle det bli halvvind större delen av tiden.
I början på Gålöfjärden och norr om Gunnarsholmen blåste det dock 10-12(!). Med full stor med lite inslag och revad fock kunde vi sträcka upp till och förbi Dalarö. På Jungfrun blev det kryssbog ända bort till Mörtökobb. Nu hade vinden bedarrat till 8-9 m/s, så det blev en fin gång på lådan. Efter två slag förbi Kvinnholmen kunde vi falla av och hade halvind hela vägen ner till Långbäling. Mellan öarna där vinden fick lite utrymme kunde vi hålla konstanta 15-16 knop. Fantastisk segling.
Efter Långbäling blev det plattläns. Vi spirade ut focken och bara hade det skönt. Vi rundade Ståtbåden för att sedan få en halvvind/för om tvärs hem. Nu ökade vinden igen och innan vi kunde reva focken fick vi ett par rejäla tryckare så läskrovet trycktes ner i vattnet. Lite läskigt, men det redde ut sig. Här hade vi behövt revet i storen.
Lite stökig vind upp till Gålöfjärden där vinden åter igen ökade. Nu hade vi dock medkör, så det gjorde ingenting. En gipp senare var vi bakom Apelviksudd och kunde ta ner seglen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar