fredag 4 september 2015

150829 Ornö runt

Det skulle blåsa runt tio m/s hela dagen idag, så vi tog en hårdvindssegling runt Ornö. Mamma och pappa hade tänkt att åka ut, men fick kalla fötter när de såg hur mycket det skulle blåsa, så vi bjöd med dom på våran dagstur.
V-liga vindar gjorde att vi fick en slör på Gålöfjärden och kunde sträcka ner till Rumpudden. Vi tog ett rev i storen direkt och på norra Mysingen visade det sig vara ett rätt beslut. På kryssbogen ner till Rumpudden hade vi även rullat in focken lite.
Gammal sjö rakt emot och tio m/s gjorde att det stänkte upp väldigt mycket vatten i sittbrunnen. Vi som inte satt bakom sprayhooden blev genomsura. När vi hade passerat södra udden på Segholmen kunde vi falla av lite. Med ökat segeltryck höll inte de gamla sömmarna till fästet för rev 1, så de främre blocket åkte ner till bommen så liket blev slackt och det bakre revblocket åkte upp lite. Så fick Gransegel lite mera att göra i höst. Ska be dom sy om alla fästen för båda revet.
Efter rundningen av Rumpudden blev det slör till Långbäling. Här hade jag tänkt att vi skulle luncha, men det var så stökig sjö att det fick vänta tills vi kom på utsidan av Ornö.
Efter Långbäling knöt jag upp revblocket i de tampar som satt kvar i seglet och sedan hissade vi upp storen i toppen. Nu hade sjön lugnat ner sig och vi fick en fin slör upp till Kvinnholmen.
De sade att det skulle avta på förmiddagen, men det var inget vi kände av. Kryss med full stor i drygt tio m/s är lite äventyrligt. Vi vagnade ner och seglade med lite inbuktning och då funkade ok. Revet behövdes för att nå de riktiga toppfarterna på kryssen.
Vi gick på insidan av Ornö för att kunna sträcka långa sträckor. Ju närmre norra Mysingen vi kom desto mer blåste det och ju mer SV blev det. Det blir bra med SV på Gålöfjärden tänkte jag. Problemet var bara att det blåste ren V där. Kryssbog upp till Karlslund och sedan ett slag till Vassholmen där vi plockade ner seglen.
Det blev en händelserik resa. Synd att revet gick sönder så vi inte kunde segla lite mer optimalare. Pga att revet gick seglade vi inte med screachern heller som jag hade tänkt. Det hade annars varit perfekt söder om och på utsidan Ornö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar