tisdag 7 juni 2016

160604 Ornö runt via Marskär

Långhelg, men eftersom båten inte är klar för övernattning än tog vi en endagartur för att stilla segelhungern lite. Frisk vind från N-NO gjorde att vi tog ett rev i storen direkt. De lovade byar upp till 12 m/s på eftermiddagen. Storseglet har varit på reparation där bl a reven och fram för allt rev 1 sågs över och förstärktes. Allt såg bra ut och det gick att reva som det är tänkt. 
I början var det nordliga vindar så vi stångade oss upp till Dalarö och åkte sedan ut på Jungfrufjärden mot Mörtö-Bundsön. Mitt på Jungfrun tuppade det av, vred mot NO och ökade. Från en fin halvvind fick vi nu göra två slag för att klara sundet med huset.
Efter Mörtö-Bundsön styrde vi rakt söderut för att ta oss förbi Villinge och sedan fortsätta runt Ängsön Marskär. Den här biten är väldigt fin att pyssegla på. Man åker väldigt nära kobbar och skär och får en väldigt härlig naturupplevelse. I den NO-liga vinden hade vi slör här.
Slören fortsatte när vi gippade efter Marskär och styrde mot Långbälingsundet. Efter sundet läade/styrde Ornö upp vinden, så innan Varnöbergen hade vi slör/halvvind och efter kryssbog upp till Rumpudden. Vinden vred sig lite mot NO igen efter Rumpudden så vi kunde sträcka upp mellan St Rotholmen och Stenskär och fortsatte på kryssbogen till Gålölandet. Fyra slag senare kunde vi åka mellan Havtornsudd och Toklo för att sedan få en fin fartig halvvind till Apelviksudd.
Under hela kryssen hade vi revat storen sedan tidigare och inrullade fock. Ändå gick det i ca elva knop på. Läskrovet trycktes ner rejält i vattnet, men ändå gick det väldigt stabilt och lugnt. En fördel att ha långa smala skrov är att man åker mera igenom vågorna än över dom. Båten rör sig knappt och tappar inte fart genom vågorna. Allt man känner är lite stötar i skrovet när man går igenom en våg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar