tisdag 23 juli 2013

130718 Skogsholmen - Bullandö

Linnea på kryss
Trollslända vilar på en Dragonfly
Det skulle vrida mot nord och blåsa väldigt mycket med början ikväll, så vi bestämde att åka hem idag, en dag tidigare än planerat.
Till en början var det en vind från SV-V vilket betydde kryss ner genom Möja kanal från start. Efter att ha passerat fyren Pålkobb kunde vi sträcka ner till Fjärdholmen där vi kom ikapp Linnea. Det vred mot SV, så vi styrde ner mot Sandhamn. Ett slag upp på Kanholmsfjärden och sedan kunde vi slå ner till Gökskäret. Vinden kom och  gick i stötar. Som mest i byarna hade vi en relativ vind på över 10 m/s, så vi tog in ett rev i skydd av Gökskäret och kunde sedan göra två slag och sedan sträcka ner på Nämndöfjärden. Man får slå lite fler gånger med en trimaran. Iom att man åker fortare blir vinkeln mot den sanna vinden större. Hörde med pappa efteråt och han gjorde bara ett enda slag på hela resan ner till Jungfrufjärden.
För att få lite distans under kölen beslutade vi att ta en liten omväg runt Själstenarna väster om Villinge och sedan hem. Det var en fin segling ner till Själstenarna och sedan upp igen. Kryssbog till halvvind hela vägen. Drygt 13 knop i byarna med revad stor, annars runt 7-9 knop.
Det gick lite väl pysigt ibland så vi funderade om vi skulle ta bort revet. Det var tur att vi inte gjorde det. När vi kom tillbaka till Stavsnäs säg vi att båtarna lite längre fram började kryssa norrut och vattnet var alldeles svart. Bort med alla boomvag och barberhaul för att vänta in nordan som kom mot oss. Och som den kom mot oss sen. Hård pinkryss sista biten upp till Stavsnäs. Båten lutar ju inte, så kraften måste ta vägen någonstans. På bara några sekunder accelererade vi till drygt 15 knop. Bara att hålla i sig!
Vi åkte in söder om S Berghamn och tog ner seglen i skydd av Runö. Sedan var det motor till Bullandö medan vi plockade ihop allt. Lite dålig timing då vi inte riktigt visste hur lång tid allting skulle ta, så vi låg stilla en lång stund utanför bryggorna vid Bullandö för att sätta upp fendrar och vika ihop sidoskroven. Nu vet vi att man måste börja med sådant i väldigt god tid.
Man märkte att avstånden har minskat när vi åkte ner till kända farvatten runt Villinge. Vi nådde Själstenarna på ingen tid alls tyckte vi.
När vi åkte motor sista biten mot Bullandö landade en trollslända på däck för att vila. Lite roligt att den valde just en Dragonfly.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar