söndag 28 juli 2013

130725 Bullandö - Bergskär

Att angöra ett berg, trimaran style
Åkte ut idag för en fyradagarstur. Målet denna gång var att hitta nya hamnar där vi utnyttjar att båten går så grunt som den gör och att vi kan ligga utfällda i naturhamnarna.
Svaga vindar från SO. Ca 3 m/s gjorde att vi fick kryssa förbi Stavsnäs, åkte ikapp vinden så den kom för om tvärs på Nämndöfjärden och kryss upp mot Byttan. Målet för dagen var östra fladen vid Bergskär. Det skulle blåsa SV till V och vi visste att det skulle vara grunt och kablar i vattnet. Fanns det ett ställe att ligga på där skulle vi garanterat vara ensamma.
På Nämndöfjärden hissade vi upp screechern. Det blåste lite lite för att känna någon märkbar skillnad mot focken, men lite fortare gick det. Under hela resan åkte vi lika fort som vinden, men med screechern gick det ännu lite fortare. Det känns fortfarande lite märkligt att susa om båtar som man förut inte skulle ha någon chans mot.
Väl vid Bergskär hittade vi ett kanonställe! En låg häll som fortsatte under vattnet. Vi var tvungna att dra upp både centerbord och roder före att komma in. Väl på plats var vi helt ensamma och skyddade från de flesta vindar. Vi lär återkomma hit många, många gånger. När vi skulle bada stod vi på botten med vatten till halva låren vid badstegen.
Det finns flera fördelar att ligga med bredsidan mot berget; inget ankare och man har skroven pekandes mot sidorna så det gör inte så mycket att man får lite sidvind.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar