tisdag 29 juli 2014

140723 GBK - Bergskär

Inte så djupt under kölen
SWE 114M
Nytt place. Helt OK
Solnedgång, som vanligt...
Äntligen var det dags att vara ute lite längre på sjön efter Norrlandsresan. Fem dagar planerade vi och första stopp var Bergskär för att gå i skogen och titta efter svamp. De lovade högsommar och oj vad varmt det var.
Vi ville få lite segling innan vi kom till Bergskär, så vi tog omvägen runt Ornö. Ner mot Rumpudden var det läns och nu var det dags. Gennakern skulle upp! Efter lite trassel med alla linor kom den upp och den stod väldigt fint. Men bl a var kontrollinan till strumpan snodd ett varv runt gennakern vilket gjorde det svårt att ta ner den. Det berodde på att jag gjorde saker lite i fel ordning, men nu har jag lärt mig det. Gajarna skall man koppla när strumpan är upphissad för att se att kontrollinan kommer rätt. Då blir det inte så mycket trassel när man kopplar gennakern heller. När jag tog ner gennakern paketerade jag den också så att allt ligger i ordning nästa gång den skall hissas.
Efter rumpudden var det till en början svag halvvind, så vi tänkte att nu är ett bra tillfälle att luncha. Knappt hade vi svalt första tuggan innan vinden vände 45 grader mot och ökade till 6-7 m/s. Vi gissar att det var sjöbrisen som kom. Snabbt tiggade vi i oss mackorna och sedan var det kryss ner mot Långbäling och genom hålet. På andra sidan tuppade vinden av och vi kunde sträcka långa kryssbogar mellan Ornö och Fjärdlång i en allt svagare vind. Till slut var det stora stiltjebälten på fjärden, men vi lyckades trots det hitta vind och hade god fart ända upp till Villinge.
Vi tog ner utanför Söderholm och åkte direkt till ett tänkbart nytt ställe innanför Stenarna. Vi såg mamma och pappa ligga vid bryggan men vi ville undersöka det här nya stället. Här var det helt lugnt och vi kunde lägga till utan problem vid en låg berghäll. Ett helt fantastiskt ställe med skydd för vindan från NO till SV. På Fjärdlångsfjärden såg vi stora fält med alger i vattnet, men här fanns det ingenting i vattnet. Vi badade resten av dagen i det 22-gradiga vattnet för att försöka svalka oss. Vi tog även upp tältet för att få lite skydd från solen.
På kvällen kom mamma och pappa på besök för fika. Där de låg var det tydligen mycket mera alger i vattnet än vad vi hade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar