söndag 6 juli 2014

140705 GBK - Byttan

Inte mycket under huvudskrovet, men tillräckligt
Fint ställe för S-SO, kanske även O om vinden är svag
Klart/grunt vatten bakom båten
Tranor i flock
Solen gick ner även denna dag
Finaste helgen hittills och dags att sova över i båten. Det skulle blåsa SO och vrida till O nästa morgon, så jag hade sett ett fint ställe på sjökortet vid Byttan som jag ville kika närmare på. Med grundgående båt har man så många alternativa hamnar så det är roligt att söka upp nya smultronställen.
Det började med väldigt svag vind på Gålöfjärden och förbi Dalarö. Här var vinden näsan SV-lig så det var bara att skära sig förbi Dalarö med vind som knappt fyllde seglen. Helt värdelöst. Plattlänsen fortsätter att förfölja oss. Väl ute på Jungfrun kom då SO:en, som till en början var O-lig! Snabbt fick vi rulla in screachern och börja åka kryssbog bort till Mörtöklubb. Nu gjorde det inte så mycket att vinden var svag då vi skapar egen vind med fartvinden. Runt 7 knop kunde vi hålla hela vägen. Det var många helgfirande båtar vi kunde segla förbi. Efter Mörtöklubb blev det mer ren SO, så pinkryss i det trånga vattnet söder om Gillinge, men sedan kunde vi ta ett långt ben ner mot Biskop. Ett slag till och sedan var det dags att ta ner trasorna.
Focken rullades in och sedan var det dags att sätta på motorn. Startmotorn började men sedan var det som om den kärvade/skar ihop. Kollade strömmen, men det var OK. Försökte igen, men samma sak igen. Det lät som startmotorn inte orkade dra runt motorn. Det är visst alltid något med den där motorn. Försökte dra igång den för hand, men hade då inte tändningen på, så jag drog bara runt motorn utan att den startade. Försökte igen med startmotorn och nu gick den längre. Motorn startade dock inte. Försökte igen och körde lite längre på startmotorn och nu startade motorn motvilligt. Det är som om motorn är sur ibland. Nu gick motorn iallafall och vi kunde köra in.
Man kör in i det trånga sunden som man gör normalt när man är på väg till Byttan, men sedan tar man upp direkt till vänster och sedan ligger viken på höger sida. Har inte hittat något namn på ön än, men det är ön NV om Byttan. Det var helt bleke här när vi kom. Vi ville ända längst in, men det var många stenar i vattnet precis utanför berget så det gick inte. Vi nöjde oss med att lägga till på sidan av viken. Det var stenar här också, men vi kunde få in pontonen mellan stenen och berget så det gick bra.
När vi hade kommit till ro var det ett fantastiskt fint ställe vi hittade. Ganska brant berg, men det gick att ta sig upp ändå. Det första jag gjorde var att ta mig ett dopp. Första för säsongen! 15.5 grader i vattnet, men det kändes betydligt lägre då jag var så varm efter seglingen. Otroligt skön när man kom upp och kroppen har gått ner i varv.
Prövade motorn igen och då startade den som den skulle om än fortfarande något trög. Den startade iallafall och det var det som var det viktigaste.
Dagen och kvällen gick sedan vidare i lugn tempo med god mat och mycket vila.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar