onsdag 30 juli 2014

140727 Byttan - GBK

Linnea på väg hem

Vi försökte segla i alla fall...
Maten och batteriet var slut så idag åkte vi hem efter fantastiska högsommardagar. Linnea åkte hem lite tidigare, men vi följde efter inte långt efter. Det blåste väldigt lite idag. Prognosen var SO 3-6, men i verkligheten var det mer O 0-2. Riktig åskvärme var det också. Vinden gav ingen svalka heller så det var olidligt att sätta segel och sedan vänta på att det skulle blåsa.
Vid Gillinge fanns det lite vind, så vi satte gennakern i hopp om att det skulle blåsa lite. Vinden avtog istället mer och mer ju närmre Kvinnholmen vi kom. Vid Kvinnholmen var det stop och alla instrumenten visade noll. När det kom lite vind kom den sedan från NV! Då gav vi upp och startade motorn.
När vi hade packat ihop allting och skulle hissa upp kapellet till focken vid Gunnarsholmen kom det en riktig åskpruttare från S med vindar på 13 m/s och piskande regn. Motorn klarar inte att gå mot vinden i dom vindstyrkorna, så vi behövde storseglet för att kunna kryss oss hem. Vi sökte skydd bakom Torrbänken och fick ta bort alla kapell igen för att sedan hissa storen med två rev och rulla ut focken med lite tyg fortfarande inrullat. Det gick bra att kryssa hem och vid St Vassholmen slutade det blåsa igen. Allt var dyngsurt, men vi paketerade seglen ändå. Vi skall ändå segla snart igen.
Med facit i hand skulle vi givetvis gått bakom Gunnarsholmen och vänta ut det värsta vädret nu när det var en åskfront som passerade. Vi får tänka efter lite bättre nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar