måndag 17 juli 2017

170715 GBK70 - Sadelöga

Idag åkte vi ut till Sadelöga för en sillunch. S-SV-liga vindar gjorde att det blev kryss upp till Rumpudden och sedan kunde vi sträcka resten av seglingen ända till Sadelöga. Det blåste en 4-5 m/s så det blev en väldigt fin kryss mellan Havtornsudd och Rumpudden med farter mellan 7-8 knop. Många säger att flerskrovsbåtar inte kan kryssa, men det gäller inte Greyhound. Jag tror att de som säger så tänkte på katamaraner som har två "bärande" skrov med var sin köl. Trimaraner har bara ett "bärande" skrov och "köl" som enskrovsbåtarna och kan svänga runt den centrumpunkten. Efter första slaget på insidan Vettskär seglade vi om en Arcona 32:a i lä på lite håll, en båt som kryssar bra, så jag tänkte att det blir kämpigt när vi slår då den går högre än oss och jag visste inte om vi åkte om med så mycket att vi kunde slå framför. När vi gjorde slaget visade det sig dock att vi hade båten nästan rakt akter om oss. Det visar kanske mer att båtarna inte seglar sig själva...
Efter Rumpudden kunde vi falla av och vi fick lite öppnare bog. Ett tag i alla fall. Vid Varnöbergen vred det emot igen och vi fick pinkryssbog ner till Långbäling, genom Långbälingsundet och ner till Sadelöga. Vi kunde dock sträcka hela vägen.
Paradiset

Vi hade tur då det inte fanns en enda båt vid Sadelöga, så vi gled in i fickan längst in. I sydliga vindar drar det lite runt udden, men här längst inne var det helt vindstilla. Det blir en jättefin dag helt ensamma tänkte vi, men så fort vi hade lagt till kom det en motorbåt och la sig på udden. Tråkigt att den hittade in. Den försökte länge att gå mellan Sadelöga och lilla ön, men kom till slut på att man skulle gå runt lilla ön. "Kan de komma in borde vi också kunna göra det" antar jag att de resonerade.
Efter att angöringen var klar hoppade jag ner i vattnet för premiärdoppet. Underbart att svalka av sig när man är varm. 16-17 grader är också helt badbart.
Efter lunchen tog vi det lugnt i det fina vädret och dåsade ikapp på nätet i det fina vädret innan det var dags att kasta loss och åka hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar